maanantai 14. heinäkuuta 2014

10: Kisaajan muistilistat

Tänään ratsastin pitkästä aikaa. Viime viikolla sain huomata tallini ilmoitustaululta, että listoihin oli ilmoitettu alustavat kisaratsut. Olen menossa tämän viikon lauantaina, 19.07. C-merkkiluokkaan.

Tänään ilmoittauduin puhelimitse tunnille ja tallille saavuttuani sain kuitenkin kuulla, että ratsastaisin Cabulla! Se ei muussa tapauksessa olisi merkinnyt kisaratsua, mutta näin kisojen alla se oli aika selvää. Varmistuksen sain, kun kysyin opettajaltani tunnin lopuksi. Menen siis ihanalla Cabulla kisoihin lauantaina!

En saanut tunnista kuvia mutta otimme pari ihanaa kännykkäkuvaa ulkona pesemisen jälkeen, tunnin loputtua. Cabu oli oma itsensä tunnilla, ennen sitä ja sen jälkeen. Oma jyrämäinen, kovapäinen ja isoliikkeinen itsensä. En voi valittaa, siihen persoonaanhan minä rakastuin. Tunti oli vaativa ja lyhyitä mahtavia pätkiä varjostivat paineet ja ärsyttävät erimielisyydet.

Aloitimme tunnin käynnin eteenpäin ratsastamisella ja Cabu vastasi pohjeapuihini aivan mahtavasti! Olin todella yllättynyt, että se hurjan painostavasta ja seisovasta ilmasta huolimatta tahtoi olla minulle mieliksi ja liikkua. Kun keräsimme ohjat aloitimme usealla voltilla uralla. Cabu on hyvin pitkärunkoinen ja -kaulainen ruuna, joten kokoaminen ei ole mikään 10 minuutin juttu - aloitimme siis aika leppoisasti, tiesin kokemusta ettei peräänanto tulisi muutenkaan nopeasti ja vaivattomasti toisin kuin joillain hevosilla. Teimme voltit molemmissa suunnissa niin ravissa kuin käynnissäkin. Cabu tuntui ihan kohtuulliselta vaikka olikin vaikea saada kontrollia siitä molemmin puolin. Lopputunnista teimme siirtymisiä ensin käynnistä raviin ja sitten ravista laukkaan. Laukassa teimme vielä laukanlisäyksiä kaksi kappaletta joka pitkällä sivulla. Ennen laukkoja olin onnistunut hienosti ratsastamaan Cabun jälleen kerran todella kovasuiseksi. Hups! Laukat koko uralla olivat kuitenkin yllättävän hyvät ja ruunapoju ei tunkenut turpaansa kohti maata. Laukanlisäykset olivat aivan mahtavia siinä miten mahduin niitä tekemään - Cabulla on matkaavoittava laukka! Kiinniotto oli vaikeaa mutta onnistuin siinä kuitenkin. Lopputunnista teimme vielä diagonaalilinjoja ja ravinlisäyksiä niillä. Ne jäivät aika vaatimattomiksi Cabun haluttomuuden takia mutta ensi kerralla sitten tarkemmin!

Muistilistani kisoihin:

#1 - Ole kevyt.
Cabu on kova ja vahva, en siis itse voi olla sellainen. Unohdan usein Cabun kanssa hellittää ja poistaa painetta suulta. Cabun kovasuisuuteen auttaa itseni rentouttaminen ja pohkeella eteen ratsastaminen. Kun olen itse kevyt, ei Cabukaan paina niin paljoa. Se auttaa ehdottomasti yhteisen sävelen löytämistä.

#2 - Tasapainota
Cabu on taipuisa mutta iso hevonen. Minun täytyy siis muistaa myös tukea sitä oikein, jotta menomme on tasapainoista. Jotta hevonen olisi tasapainoinen täytyy itsenikin olla. Oma tasapainoni on haussa vielä isoilla hevosilla, joten minun täytyy erityisesti kiinnittää huomiota asentooni selässä ja joka askellajissa. Cabun kanssa käteni valahtavat usein matalalle joka taas johtaa siihen, että annan itseni mennä etupainoiseksi. Tämä johtaa hevosen etupainoisuuden korostumiseen.

#3 - Muista mennä eteenpäin!
Cabu on hienoliikkeinen hevonen, jolta onnistuvat komeat, isot ja korkeatkin liikkeet. Kouluradalla unohdan usein kuitenkin hevosen keskittyessäni niin tarkoin itseeni. Cabu on jokaisessa kisastartissamme jäänyt alitempoiseksi ja jaloista laahaavaksi. Näissä kisoissa tämän hyvän temmon säilyttäminen ei tule olemaan helppoa radan takia mutta aion todellakin parantaa viime kerroista!

(Tietenkin aion myös keskittyä hyviin töihin ja ratsun lisäksi omaan asentooni. Nämä kolme asiaa kuitenkin kokoavat meidän kahden ongelmakohdat aika hyvin ja siksi minusta niihin on hyvä tarttua.)


Kiitos kuvista Kiralle !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti